Social Media Advertising 2BeFresh

Google straft AI artikelen en rankt Helpful Content

5 juli 2024
Wouter Post over Helpful content en Google Core Update

Wouter Post

Marketeer


Artikel delen

Hallo! Daar ben ik weer. Hopelijk wederom met een portie handige weetjes over ons werkveld. En ook nu komt onze grote vriend Google weer aan bod. In mijn vorige blog schreef ik over cookies en server side tracking. Dit keer is het wat mij betreft iets minder stoffig, maar zeker zo technisch. Vrees niet, ik ga – zoals altijd – weer proberen het zo simpel mogelijk aan je uit te leggen. Hoe zit dat met un- en helpful content en wat betekent de update van Google voor jouw business?

Google Core update maart 2024

Het is inmiddels alweer even geleden, maar het heeft dan ook een paar weken geduurd. Google heeft in Q2 zijn algoritme aangepast met het uitrollen van een Core update. Deze update duurde ruim 40 dagen en heeft aardig wat impact kunnen we stellen. Maar als je het mij persoonlijk vraagt, ik ben hier wel blij mee, zowel zakelijk als privé. Waarom?

Wouter Post SEO Specialist over E-E-A-T

40% minder unhelpful content in de resultaten

Google ziet graag dat gebruikers in zo min mogelijk stappen bij de juiste informatie komen. Nu wordt er natuurlijk heel veel content geschreven om bovenaan in Google te komen. En deze content heeft niet altijd de intentie om lezers echt te helpen. Met de komst van AI is er zo gezegd een hoop troep online verschenen en daar steekt Google dus een stokje voor.

Zakelijk gezien geeft dat ons weer ruimte om met hand en hoofd kwalitatieve content te maken, welke ook beloond wordt met een hogere positie. Privé gezien vind ik waarschijnlijk eerder wat ik echt nodig heb via Google. Ik word nog steeds wel gelokt met: “wij hebben het antwoord”, maar vervolgens word ik van dat artikel niet veel wijzer omdat het zo oppervlakkig is geschreven of waarschijnlijk is gegenereerd door Chat GPT.

Helpful content en E-E-A-T principe

Het algoritme is dus weer strenger geworden en straft met name linkbuilding sites af die de afgelopen tijd onwijs veel slappe content hebben toegevoegd. Maar ook kijkt Google naar Parasite SEO gevallen met een hoge DR. Een domeinnaam komt namelijk nog weleens te vervallen en is dan te koop via een veilingsite. De domain rating (DR) van zo’n site kan nog best hoog zijn door oude links naar het domein. Maar vervolgens wordt het domein vol gezet met slappe content met een ander onderwerp. Erg verwarrend voor bezoekers. Het was een slim SEO trucje, maar dit is nu wel verleden tijd te noemen.

Hoe dan wel? Google hanteerde vroeger al E-A-T en inmiddels alweer een tijdje E-E-A-T. Of te wel Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Vrij vertaald: Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Op basis hiervan wordt content gewaardeerd via het algoritme. En nu in klare taal: helpt de content de gebruiker? Is het geschreven door een expert met evt. bewezen ervaring? Is dit geplaatst op een site met online autoriteit? Is de content betrouwbaar door bijv. bronvermelding? Is de content up-2-date?

2BeFresh over Online marketing juli 2024

Wat betekent dit voor jou?

Heb je de afgelopen maanden een dip in je organische verkeer ervaren? Dan kan het best zijn dat je bent geraakt door deze Core update. Maar niet getreurd, ben je klant bij 2BeFresh dan gaan wij dat voor je oplossen. Ben je (nog) geen klant dan moet je dat zelf doen 😉 Hoe dan ook, hou je eigen IK als referentie kader. Je zult vast weleens ergens landen en denken: hier ben ik dus echt totaal niet meegeholpen. Of bij deze webshop twijfel ik of dit bedrijf wel degelijk producten gaat leveren.

Ga aan de slag met E-E-A-T en zorg ervoor dat je jouw bezoekers, maar dus ook Google, goed bediend met alles wat je op je website plaatst en schrijft. Het werkwoord helpen staat daarin centraal. Laat sales en marketing samenwerken! Sales krijgt vragen die marketing weer online kan beantwoorden, waardoor klanten en bezoekers een veel betere ervaring krijgen. #goedgeholpen

Ervaring-Expertise-Autoriteit-Betrouwbaarheid

Dan is het nu tijd om deze online Big Four wat verder toe te lichten. Ik zal proberen het enigszins kort en bondig te houden. Ook zal ik het qua beleving voor je in stukjes hakken, ik heb jaren ervaring, ik ben een echt mens, onze website heeft een DR van 60 plus en gezien onze reviews zijn wij denk ik ook betrouwbaar 😉 dus dat gaat al een heel eind goed.

Experience 

Houd hier gebruikerservaring als leidraad. Zorg dat belangrijke pagina’s eenvoudig vindbaar zijn. Toon USP’s op belangrijke pagina’s. Zorg voor een geldig SSL certificaat. Toon quotes van klanten. Verzamel reviews op verschillende platformen en toon deze ook op je website. Verduidelijk content met visuele elementen, goede afbeeldingen, grafieken of dergelijk. En zorg dat je gehele site op mobiel goed werkt. Vooral dit laatste punt vindt Google erg belangrijk!

Expertise

Hoe deskundig ben jij of zijn jouw collega’s? Onderbouw dit met bijv. bronvermeldingen. Content is controleerbaar en correct. Je bent transparant over je diensten of producten en je content is niet misleidend (heel belangrijk). Certificaten en/of licenties worden getoond op de juiste plekken. Een praktijk voorbeeld: voeg een auteur toe aan de pagina’s. Welke dan ook doorklikbaar is naar een auteur pagina met bio, LinkedIn profiel etc. Dit vinden bezoekers fijn, maar Google dus ook. Oh, vermeld dan ook de datum van het bericht.

Authoritativeness

Dit is sowieso een stukje linkbuilding, dus je wordt genoemd op betrouwbare sites. Mensen praten positief over je online. Gebruik hiervoor Google Business bijvoorbeeld. Maar koppel daar ook je socials aan (ja dat kan). Reageer op negatieve reviews, volg deze op en vooral: los deze netjes op! Worden klanten ook heel blij van als dit terug te lezen is. Zorg voor prominente cases op je website en toon mogelijk gewonnen awards of aantoonbare prestaties (evt. met doorlink naar de organisatie).

Trustworthiness

Vertrouwen wekken is al jaar in, jaar uit belangrijk binnen online marketing. Daarom pleiten wij altijd voor een menselijk aspect in websites. Mensen doen zaken met mensen! Niet met een pand of een wagenpark. Maar hier stopt het niet. Voorbeelden hiervan zijn: en goede over ons pagina, het aantal verkochte artikelen, zoveel klanten gingen u voor, beoordelingen van klanten op productniveau, algemene voorwaarden duidelijk bereikbaar, een pagina klantenservice, maar bijvoorbeeld ook de geschiedenis van je bedrijf of organisatie.

Gaat dit nou allemaal je pet te boven?

Ik schrijf dit artikel in de basis voor onze klanten. Wij vinden het belangrijk om de veranderingen in de markt te delen. En vinden het niet vervelend dit ook te doen met de rest van de wereld, mits ze Nederlands kunnen lezen 🙂 Wij zijn inmiddels druk bezig dit allemaal in te regelen voor onze bestaande klanten. Wil je daar bij horen? De limonade staat koud.

Wouter Post van Internetbureau 2BeFresh
Vrijblijvend advies

Weten hoe jij online kan scoren?

Kom in contact met onze altijd vrolijke Wouter. Hij neemt je maar wat graag mee langs de mogelijkheden omtrent online marketing, conversie optimalisatie en meer...