Cookiewet – Wat zijn cookies?

Home  /  Blog   /  Cookiewet – Wat zijn cookies?

Cookiewet – Wat zijn cookies?

Cookiewet Cookies Wetgeving AVG

Wat is de cookiewet?

De cookiewet is een wijziging van de Telecommunicatiewet die als doel heeft de gebruiker/internetter controle te geven over de cookies die op zijn of haar apparatuur worden geplaatst of gelezen.
Er is geen toestemming nodig voor cookies die de kwaliteit of effectiviteit van een website of dienst meten en die weinig of geen gevolgen hebben voor de privacy van de gebruiker. Dit worden noodzakelijke cookies genoemd.

Omdat in de Telecommunicatiewet wordt verwezen naar de Wet Bescherming Persoonsgegevens (inmiddels opgevolgd door de AVG) zijn de betreffende bepalingen daarin relevant voor de cookiewet. Zo geldt dat de gebruiker duidelijk en volledig moet worden geïnformeerd over het gebruik van cookies om zijn privacy beter te waarborgen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een tekstbestandje, een (kleine) afbeelding (web-beacon) of iets anders die informatie opslaat op de computer van een websitebezoeker. Cookies worden gebruikt om je te herkennen als gebruiker. Elke gebruiker heeft unieke cookies en zo kunnen website-eigenaren informatie verzamelen. Deze informatie kan ook in jouw voordeel zijn aangezien het de gebruiksvriendelijkheid van een website ten goede kan komen. Het merendeel wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld Google Analytics of voor het laten tonen van relevante advertenties.

Waar zijn cookies voor?

Cookies zijn er dus in verschillende soorten en maten en worden voor verschillende vormen van informatie gebruikt. Zoals besproken Google Analytics en Google Ads, maar cookies zorgen er ook voor dat bijv. je laatst bekeken artikel bewaard blijft of je winkelwagen gevuld blijft. Verwijder je de cookies dat is deze informatie weer pleiten.

Welke cookies, welke toestemming?

De website moet aan u vertellen welke cookies de website plaatst. En welke informatie deze cookies bewaren. Sommige cookies slaan persoonlijke gegevens op. Dit mag alleen als u toestemming geeft. Vaak verschijnt er een apart scherm met de cookiemelding. In dit scherm kunt u toestemming geven of weigeren. U kunt ook de reclamecookies uitschakelen.

Cookies cookiebeleidKan ik altijd cookies uitschakelen?

Nee, soms kunt u cookies niet uitschakelen. Hebben de cookies geen invloed op uw privacy? En geeft de website geen informatie aan andere bedrijven? Dan hoeft de website u geen toestemming voor cookies te vragen. Dit is het geval als:

  • de cookies nodig zijn om de website goed te laten werken.
  • de cookies alleen helpen de website te verbeteren.

Ik ga niet akkoord met cookies. Mag een website mij toegang weigeren?

Nee, websites mogen u niet weigeren. Ze moeten u altijd toegang geven. Ook als u geen cookies wilt. De Autoriteit Persoonsgegevens zorgt dat websites zich aan deze regels houden. Moet u cookies toestaan om een website te kunnen bezoeken? Meld dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Cookies op 2BeFresh

Bezoekt u voor het eerst onze website (van harte welkom!), dan verschijnt er een pop-up over onze cookies. 2BeFresh maakt in ieder geval gebruik van cookies met een puur technische functie. Hierdoor werkt onze website zoals zou moeten en zorgt het er bijv. voor dat uw voorkeursinstellingen worden onthouden. Voor deze cookies hebben we niet uw toestemming nodig. Wat betreft de andere varianten kunt u zelf bepalen welke u nog meer goedkeurt.

Cookies instellingen akkoord

Verschillende soorten cookies

We kennen natuurlijk allemaal de chocolate chip, de bokkenpoot en de all-time favorite: de stroopwafel. Helaas zijn digitale cookies een stuk minder smakelijk dan de echte exemplaren. Daarentegen helpen ze wel om u als websitebezoeker een gebruiksvriendelijke website te bieden en ons als website-eigenaar om de site te blijven optimaliseren. Maar om wat voor cookies gaat het dan precies?

Essentiële cookies

Essentiële cookies zorgen ervoor dat onze website naar behoren functioneert. Ook houden we met deze cookies anoniem website statistieken bij. Omdat essentiële cookies – de naam zegt het eigenlijk al – strikt noodzakelijk zijn, kunt u ze niet weigeren zonder de werking van de website te beïnvloeden. U kunt de cookies blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen, zoals beschreven in ons privacy statement.

Voorkeurs cookies

Deze cookies gebruiken we om de prestaties en functionaliteiten van onze website te verbeteren. Voorkeurs cookies zijn niet essentieel om deze website te kunnen gebruiken. Echter kunnen bepaalde onderdelen op de website zonder deze cookies niet meer optimaal functioneren.

Analytische cookies

Deze cookies verzamelen informatie die wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn. Ook helpen analytische cookies ons om deze website aan te passen en zo uw gebruikservaring te kunnen verbeteren.

Advertentie cookies

Met advertentie cookies wordt uw surfgedrag gemonitord door advertentienetwerken waardoor we advertenties kunnen tonen op basis van uw interesses en surfgedrag. Ook voeren deze cookies functies uit waarmee onder andere wordt voorkomen dat dezelfde advertentie voortdurend verschijnt.

Privacyverklaring

Heeft u goed opgelet, dan weet u inmiddels dat de websitebezoeker het recht heeft om meer te weten over het gebruik van cookies. Sterker nog; verzamel je als bedrijf persoonsgegevens, dan ben je volgens de cookiewet verplicht om een privacyverklaring op te stellen. Jazeker, ook 2BeFresh heeft een privacy statement. Zoiets zet je niet 1, 2, 3 in elkaar, maar moet zorgvuldig worden opgesteld en doe je dat een beetje goed, dan bevat zo’n privacy statement in ieder geval de volgende informatie:

  • De naam en contactgegevens van de organisatie die bepaalt waarom en hoe de persoonsgegevens worden gebruikt.
  • Met welke reden er persoonsgegevens worden verwerkt.
  • Wie de persoonsgegevens krijgt.
  • Of het bedrijf de gegevens buiten de EU doorgeeft.
  • Hoe lang de persoonsgegevens bewaard blijven.
  • Welke rechten de klant heeft.
  • Waar de klant een klacht in kan dienen.
  • Waarom de klant verplicht is om persoonsgegevens door te geven.
  • Of de persoonsgegevens van een ander bedrijf komen.

Na het lezen nog vragen? Bel mij gerust, advies is gratis!

Neem contact op! E-mail mij via wouter@2befresh.nl of bel 085-1300643

Deze online marketeer en projectleider staat altijd in de zesde versnelling. Hij gaat lekker op creativiteit, innovatie, oogstrelend design en wervelende content. Wouter is muzikaal, multimediaal, maniakaal; hij heeft het allemaal. Af en toe alleen even de schroefjes aandraaien. Anders gaat hij echt helemaal los. Gekkenhuis! Hij is slecht in stilzitten en daarom is hij zowel zakelijk als privé altijd in beweging. Samen met team 2BeFresh gaat hij bij elke project weer voor goud.