20 tips – succesvol thuiswerken

Home  /  Blog   /  20 tips – succesvol thuiswerken

20 tips – succesvol thuiswerken

thuiswerken 20 tips succesvol

Heftig allemaal! Ons kleine kikkerlandje heeft het even zwaar te verduren tijdens de Corona crisis. Na de aangescherpte maatregelen van het kabinet is het zaak dat alle Nederlanders een duit in het zakje doen om de Corona curve te laten dalen. Scholen, horeca en overheidsgebouwen zijn dicht en ook op de zakelijke wereld wordt een beroep gedaan; werk zoveel als mogelijk thuis! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want niet iedereen kan thuiswerken. En wat als dat wel kan, hoe ziet dat er dan uit? Ken je recht en plichten en maak er het beste van! Hier 20 tips voor succesvol thuis werken.

De corona pandemie en zijn curve – uitleg

Voordat je alle tips ter harte neemt, hier nog even een uitleg. Waarom neemt de overheid dit besluit en is het van belang dat iedereen een steentje bijdraagt en thuis werkt waar nodig?

Voor de mensen die thuis kunnen werken

Iedere situatie en mens is natuurlijk anders. Heb jij al ervaring met thuiswerken dan lees je waarschijnlijk niet veel nieuws. Ben jij echter een thuiswerk-noob, dan zijn deze tips best handig om eens door te nemen. Samen tegen Corona! 💪🏼

1. Weet wat er van je verwacht wordt

Zorg dat je zelf  helder hebt hoe jouw thuissituatie er uit komt te zien tijdens het thuiswerken en wat ervan je verwacht wordt. Als er geen duidelijk plan is vanuit het bedrijf of organisatie zorg dan dat je dit zelf opstelt of stel vragen, je mail en telefoon hebben nog geen corona en vragen staat immers vrij.

2. Goede communicatie en afspraken

Dit sluit natuurlijk aan bij tip 1, maar is OH zo belangrijk. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. Wellicht handig om elke dag te beginnen met een overleg via bijv. Google Hangouts. Zo blijf je ook een beetje in contact met je collega’s.

3. Efficiënt thuiswerken

Vaak hoor je dat mensen thuis meer werk verzetten. Dat komt waarschijnlijk door de wat mindere afleiding. Zorg wel voor structuur en boots desnoods je werk situatie na: loop even naar je eigen koffie corner en ga gewoon normaal lunchen.

4. Zorg voor balans

Maak het jezelf niet te makkelijk en denk na over jouw ideale manier van werken. Ga je lekker op structuur? Zorg hier dan voor! Ben je flexibel aangelegd speel dan met je uren, maar houd deze wel netjes bij. Ook daarin moet je je goed voelen. Rust, reinheid en regelmaat geldt niet voor iedereen, maar wat je ook doet houd de balans goed in de gaten.

5. Wat als de kids ook thuis zijn?

De scholen zijn natuurlijk dicht en dit veranderd nog al wat aan de situatie als je de kids thuis hebt. Verdeel eventueel de werkzame uren met je partner en maak een werkplek bijvoorbeeld boven op zolder. Maak voor de kids een weekschema net als op school en maak in de avonduren eventueel een programma voor de komende weken zodat er altijd iets te doen is voor de kids. Maak er het beste van!

Thuiswerken tips met kids

6. Je eigen thuiswerk plek

Besteed hier goed tijd aan! Zeker als deze situatie lang gaat duren of als je vaker lang thuis gaat werken. Op kantoor heb je waarschijnlijk een goed afgestelde werkplek maar thuis niet. Let op je houding, uitzicht etc. Vanaf de bank of bed is niet de beste plek om lang en veel te werken. Hier 10 tips over ergonomisch werken.

7. Jouw lijf is je tempel

Naast dat je goed moet zitten tijdens het thuiswerken zijn er nog meer zaken belangrijk! Normaal zou je misschien na de lunch een stukje lopen. Doe dit nu vooral ook! Vindt je dat spannend, doe dan een lege vissenkom over je hoofd en handschoenen aan. Maar alle gekheid op een stokje. Loop af en toe een rondje en blijf in beweging!

8. Zorg dat je lekker ruikt

Als je echt heel graag een paar weken in je pyjama in je bed wilt liggen moet je dat lekker doen. De kans is wel groot dat je je op den duur wel een beetje ellendig gaat voelen. Je bent NIET ziek! Ik stel gewoon voor, douchen, ontbijten, deo op en haartjes doen. Zo ga je ook naar je werk en voorkom je dat je na een paar weken niet bent omgetoverd tot holbewoner.

9. Frisse lucht helpt

Naast even een rondje lopen, kun je natuurlijk ook de fiets pakken of even een boodschap tussendoor doen. Maar simpel even een raam open zetten is ook geen overbodige luxe. Zet de verwarming niet te hoog, maar zorg wel voor warme voeten!

10. Benen strekken en squads

De hele dag naar een scherm staren, daar wordt niemand vrolijk van! Zorg wel dat je wat korte beweging inplant. Verander eventueel af en toe van werkplek, doe een wasje of haal elk half uur/uur een kop thee. Je hoeft echt geen thuis-bootcamp-sessie te doen om een beetje fit te blijven.

11. Hapjes en drankjes

Maak er geen voedselfeest van! Gewoon ontbijten, lunchen en avondeten. Je bent ook niet zielig want heel NL werkt thuis als daar de mogelijkheid voor is, dus snoepen kun je ook achterwege laten. Simpel gezegd eet en drink gezond!

12. Muziekje erbij?

Grote kans dat er normaal op kantoor een radio aanstaat. Muziek wekt (mits leuke muziek) fijne emoties op. Nu werk je thuis, dus kun je lekker zelf bepalen wat je luistert. Ben je inspiratieloos dan hier een handige Corona Thuiswerk lijst.

13. Collegialiteit

Raak niet in sociale isolatie! Ook al heb je een gezin of huisgenoten je bent doorgaans waarschijnlijk wel onder de mensen. Blijf in contact met je collega’s via WhatsApp, chatprogramma’s whatever. Niemand wil leven in eenzaamheid 😳

14. Ontspan je wel genoeg

De meeste mensen kunnen heel goed ontspannen maar kun jij dat ook als thuiswerker? In het begin kan het namelijk wel even wennen zijn. De boog kan niet de hele dag gespannen staan! Doe even kort een spelletje of kijk een filmpje, krijg je waarschijnlijk weer wat energie van om te knallen.

slim thuiswerken tips

15. Ergens anders werken

Waarom niet als het kan? Je hebt een heel huis tot je beschikking, maar je kunt ook misschien een dag of twee ruilen met een goede vriend of zelfs samen werken als jullie beide kerngezond zijn. In een koffietent is even geen optie helaas. 😭

16. Creatief met tijd

Persoonlijk ben ik graag productief, anders slaap ik slecht, dus ik hou al mijn uren bij in een online tool. Wel werk ik graag flexibel en doe ik wat huishoudelijke zaken overdag en haal ik de uurtjes weer in, in de avonduren. Tussendoor heb ik nog even hard gelopen trouwens.

17. Regels en huisgenoten

Ben je alleen? Maak dan regels voor jezelf om te voorkomen dat je kluizenaarsverschijnselen krijgt. Maar woon je samen? Overleg dan even wat regels en bespreek wat je van elkaar verwacht. Zo kan iedereen een beetje rekening met elkaar houden.

18. Het huishouden gaat door

De meeste kantoren zijn ook schoon en opgeruimd. Nu ben je extra en veel thuis en word je huis ook sneller vies! Houd het huishouden netjes bij, want werken in een opgeruimde en schone omgeving gaat gewoon beter. Neem korte pauzes en verdeel de taken over de dag dan valt het allemaal best mee. Waarom dat is? Lees eens wat over de kunst van Kaizen.

19. Je werkgever is ook goed voor jou

Doe gewoon je werk en ontloop je verantwoordelijkheden niet. Je werkgever betaalt gewoon netjes (als het goed is) je salaris. Daar tegenover staat dat jij je werk doet, simpeler is het niet. Zorg dat je niet naast je playstation gaat zitten want dat is natuurlijk de goden verzoeken! Gamen mag je vanavond weer als je werkdag erop zit 😉.

20. Niet verliefd worden

Tot slot! Wen er maar niet aan, dat full time thuiswerken. We gaan ervan uit dat we samen het virus gewoon de kop indrukken! Dus eerdaags mag je gewoon weer naar kantoor. Lekker high fiven met je collega’s en grappen tappen, dat is toch leuk! Af en toe thuiswerken na deze barre tijden mag natuurlijk gewoon. Je hebt in ieder geval een paar tips om dit succesvol te doen.


Sterkte allemaal tijdens deze heftige tijd!

Toch in de stress? En wil je even je verhaal kwijt? E-mail ons via hallo@2befresh.nl of bel 085-1300643

Deze online marketeer en projectleider staat altijd in de zesde versnelling. Hij gaat lekker op creativiteit, innovatie, oogstrelend design en wervelende content. Wouter is muzikaal, multimediaal, maniakaal; hij heeft het allemaal. Af en toe alleen even de schroefjes aandraaien. Anders gaat hij echt helemaal los. Gekkenhuis! Hij is slecht in stilzitten en daarom is hij zowel zakelijk als privé altijd in beweging. Samen met team 2BeFresh gaat hij bij elke project weer voor goud.